Blog Layout

Nov 25, 2020

Last & Co

"Ik ben makelaar in koffy, en woon op de Lauriergracht No 37. Het is mijn gewoonte niet, romans te schrijven, of zulke dingen, en het heeft dan ook lang geduurd, voor ik er toe overging een paar riem papier extra te bestellen, en het werk aan te vangen, dat gij, lieve lezer, zo even in de hand hebt genomen, en dat ge lezen moet als ge makelaar in koffie zijt, of als ge wat anders zijt.”

Max Havelaar 

Zo begint het boek Max Havelaar, of De Koffieveilingen der Nederlandse Handel- Maatschappij, dat in 1859 verscheen. Het boek van Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker) is een aanklacht tegen de misstanden in het voormalig Nederlands-Indië. Hoofdpersonen in deze roman zijn Max Havelaar, bestuursambtenaar in Indië, en Batavus Droogstoppel, koffiehandelaar in Amsterdam. 
Douwes Dekker geeft Batavus Droogstoppel Lauriergracht 37 als fictief adres, een huisnummer dat toen hij het boek schreef niet in gebruik was. In het pand dat nu op Lauriergracht 37 staat (deel van het voormalige klooster van de Zusters van de Voorzienigheid) zijn luxeappartementen gevestigd. Er is nooit een koffiehandel op de Lauriergracht geweest.

Het verhaal van Max Havelaar volgt in grote lijnen de werkelijke belevenissen van Douwes Dekker als assistent-resident in Nederlands-Indië. Hij ervoer en bekritiseerde het cultuurstelsel. Dat hield in dat de inheemse bevolking 20% van haar grond moest gebruiken om thee, suiker, en vooral ook koffie te verbouwen voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Het systeem werd veelvuldig misbruikt door de Nederlandse ambtenaren en door de inlandse vorsten die zogeheten cultuurprocenten kregen betaald als hun gebied meer opbracht voor Nederland. Dit alles leidde tot uitbuiting van de bevolking. 
Batavus Droogstoppel representeert in het boek de Hollandse ondernemer aan deze zijde van de oceaan, die een gebrekkig beeld heeft van de situatie in Nederlands-Indië en deze naar eigen inzicht en belang inkleurt. 

De steen op het huidige huisnummer 37 is een mooi eerbetoon aan de aanklacht die Dekker schreef tegen het cultuurstelsel en tegen de laksheid van de Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië.
Behalve de steen op de Lauriergracht zijn er in Amsterdam nog enkele andere herinneringen aan Multatuli te vinden. Het meest bekend is wellicht het beeld van Multatuli op de Jan Van Rodentorenbrug. Op de Noordermarkt staat een beeld dat verwijst naar de tweede roman van Dekker, Woutertje Pieterse. En in de Korsjespoortsteeg, in het huis waar Eduard Douwes Dekker werd geboren, is het (kleine) Multatulimuseum gevestigd.

Share by: