Blog Layout

Dec 05, 2020

Groensteel 

Wie zich in de Amsterdamse natuur verdiept, moet al snel constateren dat de grachtengordel en Jordaan daaraan bepaald niet het meeste bijdragen. Op kaarten van de Amsterdamse ecologische infrastructuur, van het publieke groen in de stad, of van de biodiversiteit blijven grachtengordel en Jordaan maagdelijk wit. Als bewoner van die buurt word je bij het doorbladeren van de Natuurwaarden in Kaart (2016), een rapport van de gemeente, dan ook een beetje treurig. 
Tot je bij de themakaart Kademuren (p.34) komt. 

De basalten en bakstenen kademuren blijken een paradijs voor muurplanten. Vooral de hoeveelheid varens valt op. Varensoorten die in de bergen op verticale wanden groeien doen het ook goed in Amsterdam. Nergens in ons land staan dan ook binnen een straal van enkele kilometers zo veel verschillende soorten varens als in Amsterdam (29 stuks). Diverse varens op de kades behoren tot de beschermde soorten. Absoluut zeldzame soorten zijn bijvoorbeeld de Groensteel (boven) en de Blaasvaren (linksonder).Verder herbergt Amsterdam opmerkelijke aantallen steenbreekvarens (midden, rond de 8000) en tongvarens (rechts, rond de 2500). 

Het begroeien van de kademuren is een langzaam proces. En terwijl de basaltstenen kademuren in het Oostelijk Havengebied en bij het Stenen Hoofd wel een stootje kunnen hebben, zijn de bakstenen kademuren van de grachten veel meer onderhevig aan slijtage. Veel kaden en bruggen in Amsterdam er slecht aan toe zijn en moeten worden gerenoveerd … wat betekent dat voor de muurplanten?


Renovatie kaden en bruggen


Amsterdam heeft de zorg voor 1800 bruggen en 600 kilometer kade. Veel daarvan zijn meer dan honderd jaar oud en niet berekend op het huidige verkeer. De komende vijf jaar worden 850 bruggen en 200 kilometer kademuur onderzocht, waarvan het vermoeden bestaat dat ze er slecht voor staan (Actieplan bruggen en kademuren, 2019). De ambitie is om vanaf 2024 te komen tot een versnelling van de vernieuwing van kades en bruggen, maar ook dan wordt de restoratie wordt een langdurig project.


In het verleden is bij herstelwerkzaamheden dikwijls te weinig rekening gehouden met de muurplanten: er werden betonnen achterwanden achter de bakstenen geplaatst of er werd hard cement gebruikt waarin planten moeilijk wortelen. Gelukkig zijn er nu plannen om dit beter aan te pakken. Voor de toekomst is maatwerk nodig. Dat betekent waar mogelijk goede muurdelen laten staan en om planten heen voegen, aangepast cement gebruiken, en waar nodig planten verkassen.


Voor meer informatie: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/groen/flora-fauna/flora/stadsplanten/



Share by: