Oogenbliksfotograaf

Fotograaf
Zijn liefde voor de oude stad zien we ook terug op de bijna drieduizend foto’s die hij heeft gemaakt. Breitner was een enthousiaste fotograaf – toen een nieuwe medium. De complete omvang van zijn fotografisch werk werd pas bij de ontsluiting van zijn collectie in de jaren zestig van de vorige eeuw duidelijk. Daarbij bleek ook dat hij regelmatig foto’s gebruikt heeft als basis voor zijn schilderijen. Breitner sprak tijdens zijn leven weinig over zijn fotografie, mogelijk omdat het gebruik van ‘mechanische afbeeldingen’ (in plaats van een schets) als basis voor een schilderij in die dagen weinig respect oogstte. Breitner gebruikte beide. Dat is ook het geval bij de schilderijen van de Lauriergracht, zoals uit onderstaande schets en foto blijkt.
Pionier
De ontsluiting van Breitner’s fotocollectie liet zien dat veel foto’s nooit voor een schilderij zijn gebruikt. Dat heeft geleid tot de opvatting dat hij naast schilder ook als fotograaf te beschouwen is. De komst van de draagbare camera en celluloid film maakte het mogelijk om personen in actie vast te leggen. Breitner was goed in deze ‘oogenbliksfotografie’. Dienstmeisjes, winkelende dames, paarden, kinderen lopen zijn beeld in en uit. Soms worden ze van heel dichtbij vastgelegd, of vanaf een hoog of juist een laag standpunt. Onderstaande foto’s zijn op en bij de Lauriergracht gemaakt. Zijn foto’s geven een prachtig overzicht van het Amsterdam rond 1900 en maken hem daarmee tot een pionier van de straatfotografie.
Verder lezen: http://breitner.rkdmonographs.nl/pionier-van-de-straatfotografie/@@print-monograph De afbeeldingen zijn ontleend aan de Beeldbank Amsterdam en het Stedelijk Museum.