Blog Layout

Jan 05, 2023

Een kameel op de pont

Tussen 1895 en 1900 ontwierp de architect Gerrit van Arkel maar liefst drie panden voor de smalle Zoutsteeg. Op nummer 1 is van de architectuur van Van Arkel weinig meer over, maar de huidige eigenaar heeft wel de naam van het etablissement dat hij daar bouwde - Café Oporto - weer in ere hersteld. Nummer 12 ontwierp Van Arkel in opdracht van sigarettenhandelaar Eduard Huf. De begane grond is verbouwd, maar de gevel van de bovenverdieping is nog orgineel. Het plakaat op de gevel herinnert aan de vroegere bestemming:

De rook kan elk te kennen geven
De kortheid van het aardsche leven.

De zaak van Huf was een succes en na een paar jaar verhuisde hij dan ook naar een – opnieuw door van Arkel gebouwd - dubbelpand aan de overkant, naar nummer 9-11, waar nu Kandinski huist. Deze gevel heeft nog originele elementen en van het interieur is – verborgen achter de huidige muurbedekking - ook nog een en ander bewaard gebleven. De tabak voor de sigaren die Huf verkocht waren onder andere afkomstig van de zogeheten Vorstenlanden Soerakarta en Djokjakarta op Java. Dat werd de naam van de winkel. 

Naast sigaren verkocht Huf ook sigaretten. Sigaretten werden in de tweede helft van de 19e eeuw populair en verdrongen deels de sigaar. Net als voor sigaren kwam de grondstof voor de sigaretten aanvankelijk uit Nederlands-Indië. Maar Huf had andere plannen. Enkele jaren na de verhuizing naar nummer 9-11 begon hij zijn Stelio sigarettenfabriek in Amsterdam-Noord. De tabak voor deze Stelio-sigaretten was afkomstig uit het oostelijke deel van de Middelandse zee. De verschillende melanges van de met de hand gemaakte Turks-Egyptische sigaretten – waaronder de damessigaret Harem - werden samengesteld en gemaakt onder toezicht van vaklieden uit Turkije. 

Huf haalde alles uit de kast om reclame te maken voor zijn sigaretten. Op de foto hierboven zijn een luchtballon en een kameel te zien. De kameel liep niet alleen door de straten van Amsterdam, maar ook in andere steden om de Stelio sigarettenverkoop te promoten. De stal van de kameel was in Amsterdam-Noord. De overtocht met de pont kostte voor ‘een grootvoetig dier’ 20 cent.

Huf overleed in 1917, de fabriek ging in 1931 failliet. 



Belangrijkste bronnen:

Amsterdam op de Kaart

Gam: Geschiedenis van Amsterdam-Noord

Share by: