Blog Layout

Apr 09, 2021

Het Amsterdam van Greet Hofmans

Margaretha Hofmans is vooral bekend geworden door de naar haar genoemde affaire die in 1957 tot een constitutionele crisis leidde. Maar Greet had ook een leven voor en na de negen jaren die het Hofconflict besloeg en dat leven speelde zich grotendeels af in Amsterdam. Ze woonde er op tenminste vijf verschillende adressen en heeft daarnaast consulten gegeven op in ieder geval twee andere plaatsen in de stad. 

Een eenvoudig leven 
Greet Hofmans werd in 1894 geboren in de Vinkenstraat als oudste van vier kinderen. Van haar vader is bekend dat hij gewerkt heeft als matroos, havenarbeider en zwemleraar. Haar moeder had een dwarslaesie en was grotendeels aan bed gebonden. Maar tegelijkertijd was zij ook een van de eerste leden van de Theosofische Vereniging, wat uitzonderlijk was voor een vrouw uit een arbeidersgezin. Na vier jaar onderwijs ging Greet aan het werk, eerst als dienstbode, daarna als ateliermeisje en vervolgens als administratief medewerkster. Greet ging graag naar concerten, toneel- en balletvoorstellingen en naar de bioscoop. 
In 1908 werd Greet net als haar moeder lid van de Theosofische Vereniging. Ze bezocht onder andere bijeenkomsten van de Krishnamurti, een Indiase goeroe van de Orde van de Ster in het Oosten. Deze bijeenkomsten waren in het slot Eerde in Ommen dat door Baron van Pallandt hiervoor ter beschikking was gesteld. Daar leerde Greet steeds meer mensen in deze kring kennen.
Het gezin woonde inmiddels na een korte uitstap naar Zaandam in de Frederik Hendrikstraat. Tussen 1929 en 1936 overleden Greet's moeder, haar vader en een van haar zussen. Greet verhuisde na hun dood tijdelijk naar een pastorie aan de Jekerstraat en vervolgens naar een zolder aan de Vijzelgracht. In de oorlog was Greet Hofmans betrokken bij het uitdelen van bonkaarten aan ondergedoken joden, het distribueren van valse persoonsbewijzen en het wegbrengen van kinderen uit de crèche van de Hollandse Schouwburg.

Channeler
Na de bevrijding viel ze in een diep gat. Maar op 2 maart 1946, Greet was toen 52 jaar, werd ze getroffen door ‘helderhorendheid’ en ontving ze ‘doorgevingen’ van een onbekende Meester. Ze ontmoette de occulte Jan Willem Kaiser die voor zijn bezigheden gesponsord werd door bankdirecteur Bob Pierson. Jan Willem had van Bob Pierson ook een huis in Baarn ter beschikking gekregen. Hij analyseerde en interpreteerde Greets doorgevingen en door het contact met hem herkende ze de Meester als Jezus. Zelf kreeg ze onderdak op het landgoed van Baron van Heeckeren van Molencate in Hattem. De baron en zijn vrouw behoorden tot de staf van koningin Juliana. De moeder van de Baron – Adolphine - was haar grootmeesteres.

Café de Bosboom en de IJsbreker


Vanaf toen ging het snel. Greet gaf overal in het land consulten, waaronder in een café op de hoek van de Nassaukade en de Bosboom Toussaintstraat[1] en in café de IJsbreker aan de Weesperzijde. Ondertussen had ze ook de nieuwsgierigheid gewekt van prinses Wilhelmina en koningin Juliana. Het deed de groei van haar klantenkring alleen maar toenemen. Onder het motto baat het niet, dan schaadt het niet suggereerde Prins Bernhard in 1948 om Greet in te schakelen voor de behandeling van de slechtziende prinses Marijke.

Elsa Mijnssen en Adolphine van Heeckeren van Molencate


Na de affaire

Na haar verbanning van Paleis Soestdijk in 1957 (ook de familie Heeckeren van Molecaten werd ontslagen) vond Greet Hofmans onderdak bij de buren van de koninklijke familie, bij verzekeringsdirecteur Frans Mijnssen en zijn vrouw Erna. In hun tuin werd een woonruimte ingericht voor Greet. Er lijkt bij Greet weinig sprake te zijn geweest van rancune. Ze is nooit ingegaan op voorstellen van buitenlandse kranten om haar kant van het verhaal voor veel geld te vertellen. Toch lijken er desalniettemin pogingen te zijn gedaan om zoiets te voorkomen. Haar woonruimte werd twee keer in brand gestoken. En Frans Mijnssen en Greet werden aangereden door een onbekende auto die hard doorreed. Greet hield er een dubbele schedelbasisfractuur aan over en werd hierna twee jaar lang door rechercheurs bewaakt.

                   

Ze verhuisde terug naar Amsterdam, waar ze de beschikking kreeg over een bovenverdieping van een pand van de Mijnssens aan de Kalkmarkt. Haar populariteit bleef groot en de vraag naar spreekbeurten door Greet was enorm. Erna Mijnssen organiseerde avonden voor ondernemers waar topmannen van Philips, Unielever en Shell enthousiast reageerden op Greet’s felheid tegen het materialisme. Daarnaast organiseerde Erna ook succesvolle damesbijeenkomsten. In Zeist organiseerden fans van Greet de zogeheten Open Veldbijeenkomsten. Ministers, hoogleraren, artsen en kunstenaars kwamen luisteren. Ook trad ze op in Utrecht en Den Haag. Greet Hofmans werd 74 jaar en overleed in 1968 in haar huis aan de Kalkmarkt.



[1] Het café komt voor als café Italia en als café de Bosboom. Sommige bronnen vermelden dat Greet Hofmans ook nog naast het café in de Bosboom Toussaintstraat heeft gewoond.

Foto cafés: Beeldbank Amsterdam

Belangrijke bronnen waren: https://www.groene.nl/artikel/een-hollands-sprookje en

https://reportersonline.nl/het-geheime-archief-van-greet-hofmans-deel-1/


Share by: