Blog Layout

Nov 04, 2020

Kunst in de Konijnenstraat

Vraag je een Amsterdammer wat de relatie is tussen kunst en de Konijnenstraat dan is de eerste associatie natuurlijk die met de 'tenore Napolitano’, ‘de man met de X-factor van toen’, kortom met de in 1926 in de Konijnenstraat geboren Carel Verbruggen alias Willy Alberti.

Pieter de Hoogh

Maar als we wat verder terug gaan in de tijd vinden we in de Konijnenstraat ook een beroemde schilder. In 1661 verhuisde de schilder Pieter de Hoogh met zijn gezin naar Amsterdam waar hij onder andere in de Konijnenstraat woonde. Daar schilderde hij de raadskamer van het toenmalige Amsterdamse stadhuis, nu het Paleis op de Dam (zie foto boven).
Pieter de Hooch wordt vaak vergeleken met Johannes Vermeer. Pieter de Hooch heeft echter in zijn schilderijen bijna altijd een doorkijk naar buiten, terwijl Vermeer zich meestal beperkt tot een raam waardoor het licht naar binnen valt. De Hooch laat ook vaak meerdere ruimtes achter elkaar zien waarbij het doorkijkje altijd lichter is dan de ruimte op de voorgrond. Hij wist zoveel diepte te creëren in zijn schilderijen, dat hij ook wel de 17-eeuwse ‘meester van het perspectief’ wordt genoemd.

Bovenstaande schilderijen zijn uit zijn Amsterdamse periode: Het aanreiken van een brief in een voorhuis, Binnenhuis met vrouwen bij een linnenkast, Een gezelschap op de plaats achter een huis, Moedertaak (i.e.ontluizen).

Bron: Rijksmuseum.


Uit onderzoek van Amsterdamse archeologische dienst wordt duidelijk dat de 17de-eeuwse bewoners van de Konijnenstraat tot de brede middengroep van de stadsbevolking behoorden, bestaande uit vooral ambachtslieden. In een van de beerputten die is gevonden is slijpsel van Brazielhout tevoorschijn gekomen, dat werd gebruikt voor het maken van verfstoffen. Het is natuurlijk verleidelijk deze vondst met Pieter de Hoogh te verbinden. En zou het schildersgezin misschien van deze borden hebben gegeten?


Share by: