Blog Layout

Dec 04, 2021

‘Out of the Blue’

Foto: Parool


Het moest een prettige steeg met lichte gevels worden, die de verloederde buurt een positieve impuls zou geven. Dat was het uitgangspunt voor de bouw van zes huizen aan de Oudezijds Armsteeg. Jaap Hulscher, adjunct-directeur van Stadsherstel, kwam met het idee om de huisjes die de KLM sinds 1952 geeft aan World Businessclass-passagiers, als uitgangspunt te nemen. Deze huisjes weerspiegelen het traditionele beeld dat buitenlanders van Amsterdam hebben. Architect Kees Doornenbal werkte het idee voor het project ‘Out of the Blue’ uit. Samen overtuigden ze de Welstandscommissie om dit ontwerp, dat alle regels tartte, goed te keuren.


De Oudezijds Armsteeg behoort tot de oudste straatjes van Amsterdam en was al bebouwd in de 12e-eeuw. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de plaats van de zijmuren van de huizen door de eeuwen heen niet is veranderd. De oudste huizen waren opgetrokken uit hout, maar hadden wel dezelfde breedte als de latere stenen huizen. Die oude verkaveling is bij het ‘Out of the Blue’ project behouden gebleven.

De architectuur van de huizen, opgeleverd in 2010, speelt met het clichébeeld van Amsterdam en ook met historische bouwstijlen. Zo zijn twee panden op de vlucht gebouwd (een beetje voorover) en er is ook een pandje dat achterover helt. Het breedste pand heeft een klokgevel, en het rechterpand heeft een duidelijk herkenbare tuitgevel. De witte stenen en de blauwe kozijnen en dakpannen verwijzen naar het klassieke Delftse blauw en zorgen voor een verrassend straatbeeld.


Bierbrouwerij De Prael 

In één van de panden, op nr. 26, is het proeflokaal van bierbrouwerij De Prael gevestigd. De Prael biedt zo veel mogelijk werkplekken aan mensen die ergens anders lastig aan een baan komen. Om de hoek van de Oudezijds Armsteeg, op de Oudezijds Voorburgwal 30, is de winkel van de brouwerij. In dit pand was aan het einde van de vorige eeuw het Jiddische Anthony theater gevestigd. Tijdens een voorstelling zakte men door de vloer en het pand werd op last van de gemeente ontruimd. Stadsherstel Amsterdam kocht het pand en restaureerde het. Op het binnenterrein achter het proeflokaal en de winkel wordt in een oud veilinghuisje bier gebrouwen.

Ook dit binnenterrein heeft een rijke historie. Er hebben kleine huisjes gestaan en daarna een suikerbakkerij. Het veilinghuisje dat er nu staat dateert uit de 19e eeuw. Het heeft in de loop van de tijd verschillende bestemmingen gehad. In 1926 vestigde zich er drukkerij De Volharding, drukkerij van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Theo Thijssen bracht hier de kopij voor zijn vervolgverhalen over ‘Kees de Jongen’ en ‘De gelukkige klas’, later in boekvorm uitgegeven. In 1988 vertrok de drukkerij en kwam het veilinghuisje in handen van Stadsherstel Amsterdam.



Noot: de website van Stadsherstel Amsterdam was een belangrijke bron voor dit blog. Het is een bewerking van twee teksten die ik schreef voor de Vriendenwandeling 2021 van Stadsherstel.

Share by: